Fenntarthatóság Témahét a Váciban

Dátum: 2018. április 18.
2018. Április 23-27.

„A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”- jelmondatból kiindulva, kész cselekvési tervvel készültünk immáron második alkalommal a Fenntarthatósági Témahétre.

A mi mottónk:

„Halld meg a szót, ÉRTSD meg, és ÉPÍTSD be!”- változz, változtass, otthon a kollégiumban, a nagyvilágban!

A „ globális Vácis ” felelősségvállalás és együttműködés, valamint a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozatának részeként ellátogattunk az 2018. április 10-én a Fővárosi Csatornázási Művek Észak-pesti Szennyvíztisztító-telepére. A kollégium épületében minden ajtóra, kapcsolóra kihelyeztük a figyelemfelkeltő emlékeztető táblácskáinkat – húzd ki, kapcsold le, zárd el….

A WWF Föld Órája világméretű önkéntes kezdeményezéshez csatlakozva, idén is kikapcsoltuk, kihúztuk, leállítottuk az elektromos kütyüket ” a Földért ”, és kimentünk a természetbe. Ezzel is felhívva tanulóink figyelmét a környezetszennyezés, túlfogyasztás, felelőtlen felhasználói magatartás veszélyeire.

A programsorozat záróakkordjaként, Témanapot rendeztünk, melyen a diákok, megtekinthették a Magyar Természetvédők Szövetsége által rendelkezésünkre bocsájtott rendkívül színvonalas kiállítási anyagot - „Láss a polcok mögé!” - címmel a tudatos vásárlással kapcsolatosan.

Témanapunkon a diákság csapatokba rendeződve 3 állomáshelyen bizonyíthatta elköteleződését a környezet védelme iránt (Öko – kvíz10+1, Komposztálás gyakorlatban és elméletben + totó, és a kiállítási anyaghoz kapcsolódó - „Láss a polcok mögé!”- tudatos vásárlás totó).

A kiválóan teljesítő csapatokat, a kiállítási anyag kapcsán - zöldbarát, összehajtható táskával és oklevéllel jutalmaztuk.
A témanap zárásaként kertrendezés után ásót ragadva elültettük közösen a tavalyi négy gyönyörű szép cserjénk mellé, még egy babarózsát. Ezt követően a kézvédőket felhúzva összegyűjtöttük a kollégium körül az eldobált szemetet.

Szervezők: Gáspár Ágnes, Kiss Ágota, Muladi Tamás

Budapest, 2018.április 16..

Mozgásban a Kollégium - Lány Focibajnokság

Dátum: 2018. április 18.
A kollégiumok közti sportvetélkedők hosszú múltra tekintenek vissza. Ezek közül a legnagyobb hagyományokkal a csapatsportok rendelkeznek, azon belül is a labdajátékok a legnépszerűbbek, ennek következtében a legtöbbször izgalmas versenyeket hoznak.

A lány foci egy ideje már nem szerepelt a kollégiumok közti vetélkedések repertoárjában és ezt a hiányt szerette volna pótolni a Váci Mihály Kollégium sportmunkaközössége. Elhatároztuk tehát, hogy az idei tanévben visszahozzuk a Mozgásban a Kollégium programjába a lány focit, amit április 11. rendeztünk meg. A tornán négy csapat vett részt, a Váci Mihály Kollégium csapatán kívül ott volt még a megmérettetésen a Budapesti Egyesített Kollégium, a Deák Ferenc Kollégium és a József Attila Kollégium csapata.

A csapatok az elődöntők lejátszása után a bronzmérkőzéssel folytatták, majd a döntő mérkőzés lejátszásával fejeződött be a torna. A mérkőzések hatalmas küzdelmet és nagy izgalmakat hoztak. A bronzmérkőzést végül a József Attila Kollégium nyerte a Deák Ferenc

Kollégiummal szemben, a döntőben pedig a Váci Mihály Kollégium csapata győzedelmeskedett a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium csapata ellen, így alakult ki a végeredmény:

I. Váci Mihály Kollégium
II. Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium
III. József Attila Kollégium
IV. Deák Ferenc Kollégium

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a részvételt és a közreműködést!

Hajrá Váci!!!

Bukovics András intézményvezető helyettes

Látogatás a szennyvíztisztító-telepen

Dátum: 2018. április 12.
2018. április 10-én 15 diákkal látogatást tettünk a Fővárosi Csatornázási Művek Észak-pesti Szennyvíztisztító-telepén. A program a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozatának részeként valósult meg.

Az üzembejárás elején a bennünket kalauzoló hölgy ppt-s prezentáció segítségével ismertette a szennyvíztisztító telep működését, a tisztítás fázisait és technológiáját. Elhangzott, hogy a telep 0-24 órás műszakban üzemel, kapacitása teljes kihasználtság esetén 200.000 m3/nap.

Az elméleti ismertető után végigjártuk a telepet és a gyakorlatban is megtekintettük, hogyan lesz a szennyvízből tisztított és immáron élővízbe (Duna) visszaengedhető víz. Érdekes volt látni a hatalmas medencéket, ahol különböző kémiai és egyéb folyamatok eredményeként tisztítják a vizet; elmagyarázták, miként hasznosítják a szennyvízből kivont anyagokat (pl. biogáz).

A látogatás végén még az is megtudhattuk (és megláthattuk), hogy mi mindent (!) nyel el a város csatornarendszere.

A látogatásról készült fotók Török Ida diákunk „keze munkái”.

Átó Csilla és Muladi Tamás nevelőtanárok

Művészeti nevelés a Váci Mihály Kollégiumban

Dátum: 2018. április 4.
Legyünk részesei aktívan vagy passzívan esztétikai-művészeti élményeknek, mert azokban föllelhető a szabály, a logika, a jó, a szép, a kreativitás, az akarat, a gondolat. Megmutatkozik a katarzis, következésképpen a morál is.

Konzekvenciám a következő: amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben, legfőképpen egy kollégiumban, rendelkezésre áll a humán tőke, a megfelelő kompetencia és a motiváció, akkor a művészeti nevelés a művészetekre nevelés – lett tényen az rendezvény, hangszeres tanulás vagy képzőművészti szakkör – olyan befektetés, ami nem csupán a pillanat harmóniájában teljesedik ki, hanem életre szóló, sőt generációkra ható beruházás.

Wéber Gábor és Ferencz Sándor

A Költészet Napja

Dátum: 2018. április 4.


<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews