Emlékezés névadónkra

Dátum: 2018. április 19.


2018.04.16-án, hétfő este, névadónk: Váci Mihály halálának 48. évfordulójára úgy emlékeztünk, hogy a kollégiumunk bejáratánál lévő szobránál, a Váci esten elhelyezett mécseseket meggyújtottuk.

Az emlékezést köszönöm Bóta Bettina, Góg Csenge Kiss Bianka, Kozma Kitti, Léstár Noémi Mária és Pólik Flóra tanulóinknak.

Poharánszki Magolna szervezőtanár

Bp., 2018.04.18.

2018. április 11-én tanulóinkkal kimentünk a budapesti Farkasréti temetőbe, névadónk: Váci Mihály sírjához, ahol elhelyeztük a Füzék Alexandra diákunk és Kiss Ágota tanárnő által készített koszorút.

Előtte a diákokkal lemostuk a sírt, majd a koszorú mellé fehér virágot is tettünk a vázába, felesége Váci Mihályné Juhász Mária emlékére. Mécseseket gyújtottunk, szép szavakkal emlékeztünk.

A kollégiumot – Bóka Nikolett, Blaskó Zsanett, Horváth Petra, Jakubovics Korina, Léstár Noémi Mária, Szénási Rebeka, Tóth Szilvia tanulók és személyem képviselte.

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Bp., 2018.04.17.

A Költészet Napja tiszteletére emlékeztünk költő névadónkra: Váci Mihályra.

Emlékfalat hoztunk létre kollégiumunk konferenciatermében, amelyet diákjaink egész évben láthatnak, s általa megismerik névadónk életét, munkásságát.

A Váci Mihály est emlékezéssel kezdődött. Tanárok és diákok elmondták egymásnak, hogyan hat rájuk névadónk élete, mit üzen versei által, és mit jelent számukra otthonunk: a budapesti Váci Mihály Kollégium.

Részlet egyik diákunk vallomásából:

„Kedves Váci Mihály!

Sok szeretettel írok innen, abból a kollégiumból, amely a Te nevedet viseli, a Mogyoródi út 128. alatt. A környék csendes, a Belvároshoz képest nincs nagy forgalom, esténként kivirul, ahogy a diákok lassanként visszatérnek. Tanulóink az ország minden szegletéből érkeznek, sőt még a határon túlról is! … A közösség, amely a kollégiumban létrejött, nem csupán egy intézmény, hanem egy nagy család is! Miként a család, úgy a kollégium is mindég visszavár minket!”

Léstár Noémi Mária

A személyes emlékezést a Polyák Áron és Ritter Dávid tanulóink által készített VÁCI KVÍZ követte, amelyet tanár és diák egyaránt örömmel oldott meg! Ezt az anyagot a készítői felajánlották a csoportok részére, hiszen azért született ilyen modern formában, hogy közelebb vigyék névadónk életét, verseit.

Az est további részében Freimann Dóra, Horváth Petra, Léstár Noémi Mária, Petrás Richárd és Vígh János, Váci Mihály önéletrajzát és verseit meghatóan tolmácsolták.

Színesítette az előadást, hogy Bakos Lilla külsős vendégünk és Orsós Henrik látássérült diákunk, közösen úgy adták elő Váci Mihály: Tiszta és jó című versét, hogy Lilla szavalt, Henrik pedig jelbeszéddel közvetítette felénk.

Befejezésként, a kollégium bejárata előtt lévő Váci Mihály szobornál elhelyeztük a Füzék Alexandra tanulónk és Kiss Ágota tanárnő által készített két koszorút.

Köszönöm Török Ida, Bóta Bettina tanulóknak és Török György tanár úrnak a fényképezést.

Kiemelten köszönöm a Váci Diák Kör tagjainak az egész éves munkáját, és minden résztvevőnek, hogy együtt emlékeztünk.

Bp., 2018.04.17.
Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Ballagás

Dátum: 2018. április 19.


A Digitális témahét programja

Dátum: 2018. április 18.


A Digitális témahét esményei

Dátum: 2018. április 18.
Hétfői nap: Váci Mihály FF diafelvételeinek digitalizálása - Török Ida

Váci Mihály kevés és csak kis felbontású kép található az interneten. Gyakran valamilyen szabad felhasználást tiltó joggal attributálva. Kollégiumunk könyvtárában található Váci Mihályról egy 50 db-os diasorozat, melyet a '80-as években a Magyar Diafilmgyártó Vállalat gyártott. Úgy döntöttünk, hogy ezt a diasorozatot a kollégium minden tanárja és diákja számára elérhetővé tesszük. A Digitális Témahéthez az elkészült és retus útján restarált képek felhő alapú tárolása kapcsolja a projekektet, illetve az, hogy a "consumer" és "prosumer level" diaszkennerek képminőségének tökéletlensége folytán a feladatot HDR ("High Density Range") felvételtöbbszörözéssel oldottuk meg. A projektben résztvevő diákok az eredeti diafilmek tisztítása mellett megtanulták a HDR felvételtechnikát és az összeszendvicselés módját, valamint a professzionális labor-diamásolók (jelen esetben: Bowens Illumitran 3) használatát. A projektben résztvevő diákok és az abból készült bemutató előadás hallgatói megismerkedtek a fentieken túl a köztudatból mára már kikopott negatív, pozitív, diapozitív, duplikálás, kopírozás és makroobjektív fogalmakkal is. Az előadást egyik sajtószobás diákunk: Török Ida tartotta.

Keddi nap: Lampert Péter

Az előadó hangsúlyozta, hogy mennyire veszélyes lehet, ha innen-onnan ellenőrizetlen programokat telepítünk fel a Windows operációs rendszert futtató számítógépünkre. Ezek igen nagy valószínűséggel adware vagy maleware programokat is hoznak magukkal kéretlenül, és így tudtunkon kívül kiszolgáltathatjuk gépünket idegen felhasználók számára. Nem ennyire veszélyes az, amikor ismert és nagy világcégek programjait telepítjük fel ingyenesen, de az ilyen programoknak is meglehet az a rossz tulajdonságuk, hogy önműködően elindítják magukat minden alkalommal, és tömeges jelenlétükkel igencsak leterhelhetik a számítógépünket annak ellenére, hogy az adott programot ritkán vagy talán sohasem használjuk többé. Itt jöhet be a képbe a „megmentő” ninite program, amelynek hasznosságáról érdekes tájékoztatót kaptunk a tanár úrtól.

Este Lampert Péter tanár úr filmklubos vetítést is tartott. A „Kopasz kutya” című filmet néztük, és beszéltük meg.

Szerdai nap: Szaló István

Sajnos a Linuxhoz és a Windowshoz mesteri szintén értő diák előadónk, Szabó Gyula megbetegedett, így a szabad szoftverekről szóló ismertetését az idei Digitális témahéten mellőznünk kellett.

Szaló István oktatás informatikus tanárunk folytatta tovább az asztali munkaállomások múltját, jelenét és jövőjét bemutató ismertetéseit. A mostani alkalommal érdekes beszámolót hallottunk a katonai PC és laptopok használatáról, a számítógépek ipari felhasználásáról, a marketingjéről, és a művészeti életben való megjelenésükről.

Csütörtöki nap: IPTC, AP, AFP, Reuters - Török György

Az előadás a három nagy hírügynükség fotóújságíróinak munkájáról szólt - a webes felhasználás oldaláról tekintve a képkezelést. A képekben és a HTML szövegtestekben rejlő automatikus kulcsszavazási, relációs ("rel") és metatag-elési mechanizmusokról esett szó. Ennek alapja az IPTC fejléc, mely nemes egyszerűséggel előre is megírható és a professzionális fényképezőgépek automatikusan ennek alapján kulcsszavazzák digitális képeiket. A professzionális szkennerek pedig hasonlóképpen cselekszenek a grafikai stúdiókban. Mindez a keresőmotorok kiszolgálását segíti, így a hírügynökségek képei mindenkit megelőznek az Ask!, bing, MSN, Yahoo és Google képtalálatoknál. Az IPTC pedig az International Press Telecommunications Council rövidítése és ez a szervezet azzal foglalkozik, hogy szabványban rögzítse az IPTC fejlécet és a benne található kodolt információt. Például a képen látható szociális vagy más esemény kódjait, a sajtó témakódjait és sok más képet jellemző információt is. Az előadáson résztvevők bepillantást nyerhettek a sajtófotósok és a szerkesztőségek felépítésébe, munkájába is.

„Kitekintő” évadzáró előadás

Dátum: 2018. április 18.
2018. április 17-én került sor a „Kitekintő” mestertanári programsorozat évadzáró alkalmára. Vendégünk ezúttal Schlégel Erzsébet, biológus-kutató volt, aki Kínában tett utazásának élményeit osztotta meg a népes hallgatósággal. A változatos, gazdagon illusztált, színes beszámoló után záporoztak a kérdések. Köszönjük az élvezetes előadást! Sok új információval lettünk gazdagabbak az átlag kínai emberek életéről, mindennapi szokásairól!!!

A következő tanévben a „Kitekintő” alkalmai folytatódnak. Évadnyitó alkalmunk 2018.szeptember 25-én lesz az Országos Értéktár kincseiről!

Előadó: Török György Tanár Úr.

Továbbra is szeretettel várja az érdeklődő Vendégeket, Tanárkollégákat és Kollégistákat a „Kitekintő” programgazdája, Vámosi Irén tanárnő.

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews