A Digitális témahét programja

Dátum: 2018. április 18.


A Digitális témahét esményei

Dátum: 2018. április 18.
Hétfői nap: Váci Mihály FF diafelvételeinek digitalizálása - Török Ida

Váci Mihály kevés és csak kis felbontású kép található az interneten. Gyakran valamilyen szabad felhasználást tiltó joggal attributálva. Kollégiumunk könyvtárában található Váci Mihályról egy 50 db-os diasorozat, melyet a '80-as években a Magyar Diafilmgyártó Vállalat gyártott. Úgy döntöttünk, hogy ezt a diasorozatot a kollégium minden tanárja és diákja számára elérhetővé tesszük. A Digitális Témahéthez az elkészült és retus útján restarált képek felhő alapú tárolása kapcsolja a projekektet, illetve az, hogy a "consumer" és "prosumer level" diaszkennerek képminőségének tökéletlensége folytán a feladatot HDR ("High Density Range") felvételtöbbszörözéssel oldottuk meg. A projektben résztvevő diákok az eredeti diafilmek tisztítása mellett megtanulták a HDR felvételtechnikát és az összeszendvicselés módját, valamint a professzionális labor-diamásolók (jelen esetben: Bowens Illumitran 3) használatát. A projektben résztvevő diákok és az abból készült bemutató előadás hallgatói megismerkedtek a fentieken túl a köztudatból mára már kikopott negatív, pozitív, diapozitív, duplikálás, kopírozás és makroobjektív fogalmakkal is. Az előadást egyik sajtószobás diákunk: Török Ida tartotta.

Keddi nap: Lampert Péter

Az előadó hangsúlyozta, hogy mennyire veszélyes lehet, ha innen-onnan ellenőrizetlen programokat telepítünk fel a Windows operációs rendszert futtató számítógépünkre. Ezek igen nagy valószínűséggel adware vagy maleware programokat is hoznak magukkal kéretlenül, és így tudtunkon kívül kiszolgáltathatjuk gépünket idegen felhasználók számára. Nem ennyire veszélyes az, amikor ismert és nagy világcégek programjait telepítjük fel ingyenesen, de az ilyen programoknak is meglehet az a rossz tulajdonságuk, hogy önműködően elindítják magukat minden alkalommal, és tömeges jelenlétükkel igencsak leterhelhetik a számítógépünket annak ellenére, hogy az adott programot ritkán vagy talán sohasem használjuk többé. Itt jöhet be a képbe a „megmentő” ninite program, amelynek hasznosságáról érdekes tájékoztatót kaptunk a tanár úrtól.

Este Lampert Péter tanár úr filmklubos vetítést is tartott. A „Kopasz kutya” című filmet néztük, és beszéltük meg.

Szerdai nap: Szaló István

Sajnos a Linuxhoz és a Windowshoz mesteri szintén értő diák előadónk, Szabó Gyula megbetegedett, így a szabad szoftverekről szóló ismertetését az idei Digitális témahéten mellőznünk kellett.

Szaló István oktatás informatikus tanárunk folytatta tovább az asztali munkaállomások múltját, jelenét és jövőjét bemutató ismertetéseit. A mostani alkalommal érdekes beszámolót hallottunk a katonai PC és laptopok használatáról, a számítógépek ipari felhasználásáról, a marketingjéről, és a művészeti életben való megjelenésükről.

Csütörtöki nap: IPTC, AP, AFP, Reuters - Török György

Az előadás a három nagy hírügynükség fotóújságíróinak munkájáról szólt - a webes felhasználás oldaláról tekintve a képkezelést. A képekben és a HTML szövegtestekben rejlő automatikus kulcsszavazási, relációs ("rel") és metatag-elési mechanizmusokról esett szó. Ennek alapja az IPTC fejléc, mely nemes egyszerűséggel előre is megírható és a professzionális fényképezőgépek automatikusan ennek alapján kulcsszavazzák digitális képeiket. A professzionális szkennerek pedig hasonlóképpen cselekszenek a grafikai stúdiókban. Mindez a keresőmotorok kiszolgálását segíti, így a hírügynökségek képei mindenkit megelőznek az Ask!, bing, MSN, Yahoo és Google képtalálatoknál. Az IPTC pedig az International Press Telecommunications Council rövidítése és ez a szervezet azzal foglalkozik, hogy szabványban rögzítse az IPTC fejlécet és a benne található kodolt információt. Például a képen látható szociális vagy más esemény kódjait, a sajtó témakódjait és sok más képet jellemző információt is. Az előadáson résztvevők bepillantást nyerhettek a sajtófotósok és a szerkesztőségek felépítésébe, munkájába is.

„Kitekintő” évadzáró előadás

Dátum: 2018. április 18.
2018. április 17-én került sor a „Kitekintő” mestertanári programsorozat évadzáró alkalmára. Vendégünk ezúttal Schlégel Erzsébet, biológus-kutató volt, aki Kínában tett utazásának élményeit osztotta meg a népes hallgatósággal. A változatos, gazdagon illusztált, színes beszámoló után záporoztak a kérdések. Köszönjük az élvezetes előadást! Sok új információval lettünk gazdagabbak az átlag kínai emberek életéről, mindennapi szokásairól!!!

A következő tanévben a „Kitekintő” alkalmai folytatódnak. Évadnyitó alkalmunk 2018.szeptember 25-én lesz az Országos Értéktár kincseiről!

Előadó: Török György Tanár Úr.

Továbbra is szeretettel várja az érdeklődő Vendégeket, Tanárkollégákat és Kollégistákat a „Kitekintő” programgazdája, Vámosi Irén tanárnő.

Fenntarthatóság Témahét a Váciban

Dátum: 2018. április 18.
2018. Április 23-27.

„A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”- jelmondatból kiindulva, kész cselekvési tervvel készültünk immáron második alkalommal a Fenntarthatósági Témahétre.

A mi mottónk:

„Halld meg a szót, ÉRTSD meg, és ÉPÍTSD be!”- változz, változtass, otthon a kollégiumban, a nagyvilágban!

A „ globális Vácis ” felelősségvállalás és együttműködés, valamint a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozatának részeként ellátogattunk az 2018. április 10-én a Fővárosi Csatornázási Művek Észak-pesti Szennyvíztisztító-telepére. A kollégium épületében minden ajtóra, kapcsolóra kihelyeztük a figyelemfelkeltő emlékeztető táblácskáinkat – húzd ki, kapcsold le, zárd el….

A WWF Föld Órája világméretű önkéntes kezdeményezéshez csatlakozva, idén is kikapcsoltuk, kihúztuk, leállítottuk az elektromos kütyüket ” a Földért ”, és kimentünk a természetbe. Ezzel is felhívva tanulóink figyelmét a környezetszennyezés, túlfogyasztás, felelőtlen felhasználói magatartás veszélyeire.

A programsorozat záróakkordjaként, Témanapot rendeztünk, melyen a diákok, megtekinthették a Magyar Természetvédők Szövetsége által rendelkezésünkre bocsájtott rendkívül színvonalas kiállítási anyagot - „Láss a polcok mögé!” - címmel a tudatos vásárlással kapcsolatosan.

Témanapunkon a diákság csapatokba rendeződve 3 állomáshelyen bizonyíthatta elköteleződését a környezet védelme iránt (Öko – kvíz10+1, Komposztálás gyakorlatban és elméletben + totó, és a kiállítási anyaghoz kapcsolódó - „Láss a polcok mögé!”- tudatos vásárlás totó).

A kiválóan teljesítő csapatokat, a kiállítási anyag kapcsán - zöldbarát, összehajtható táskával és oklevéllel jutalmaztuk.
A témanap zárásaként kertrendezés után ásót ragadva elültettük közösen a tavalyi négy gyönyörű szép cserjénk mellé, még egy babarózsát. Ezt követően a kézvédőket felhúzva összegyűjtöttük a kollégium körül az eldobált szemetet.

Szervezők: Gáspár Ágnes, Kiss Ágota, Muladi Tamás

Budapest, 2018.április 16..

Mozgásban a Kollégium - Lány Focibajnokság

Dátum: 2018. április 18.
A kollégiumok közti sportvetélkedők hosszú múltra tekintenek vissza. Ezek közül a legnagyobb hagyományokkal a csapatsportok rendelkeznek, azon belül is a labdajátékok a legnépszerűbbek, ennek következtében a legtöbbször izgalmas versenyeket hoznak.

A lány foci egy ideje már nem szerepelt a kollégiumok közti vetélkedések repertoárjában és ezt a hiányt szerette volna pótolni a Váci Mihály Kollégium sportmunkaközössége. Elhatároztuk tehát, hogy az idei tanévben visszahozzuk a Mozgásban a Kollégium programjába a lány focit, amit április 11. rendeztünk meg. A tornán négy csapat vett részt, a Váci Mihály Kollégium csapatán kívül ott volt még a megmérettetésen a Budapesti Egyesített Kollégium, a Deák Ferenc Kollégium és a József Attila Kollégium csapata.

A csapatok az elődöntők lejátszása után a bronzmérkőzéssel folytatták, majd a döntő mérkőzés lejátszásával fejeződött be a torna. A mérkőzések hatalmas küzdelmet és nagy izgalmakat hoztak. A bronzmérkőzést végül a József Attila Kollégium nyerte a Deák Ferenc

Kollégiummal szemben, a döntőben pedig a Váci Mihály Kollégium csapata győzedelmeskedett a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium csapata ellen, így alakult ki a végeredmény:

I. Váci Mihály Kollégium
II. Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium
III. József Attila Kollégium
IV. Deák Ferenc Kollégium

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a részvételt és a közreműködést!

Hajrá Váci!!!

Bukovics András intézményvezető helyettes

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews