Egy nap a mozgás jegyében - Salamon Ferenc kupa

Dátum: 2018. május 17.
A Váci Mihály Kollégiumban tizenhatodik éve rendezzük meg a Salamon Ferenc kosárkupát volt igazgatóhelyettesünk és kollégánk emlékére. Az idei tanévben kollégiumunk elnyerte az ’Oktatási Hivatal Bázisintézménye’ megtisztelő címet, így az idei emléktornát kissé kiszélesítve, bázisintézményi programnak hirdettük meg, betekintést adva a kollégiumunkban zajló sportéletről a többi érdeklődő kollégium tanárai és diákjai számára.

Debreczeni Zsuzsanna intézményvezetőnk megnyitója után, melyben megemlékezett nemrég eltávozott, nagy kosárlabdázó múltú Krumesz György munkatársunkról is, rövid bemelegítést követően elkezdődött a vetélkedés, melyen idén három csapat vett részt nagy lelkesedéssel: a közös tanárnő-lány diák, a férfi tanárok és a fiú diákok csapata.
A körmérkőzések nagy izgalmakat, és vidám perceket hoztak úgy a résztvevőknek, mint a szép számmal megjelenő szurkolóknak, de az igazi izgalmakat mégiscsak az utolsó, döntővel is felérő férfi tanár- fiú diák mérkőzés szolgáltatta, melynek végén a tanárok egy kosárral bizonyultak jobbnak a diákoknál, így sikerült megvédeniük a tavalyi elsőségüket, és ők emelhették újra magasba a torna serlegét!

Persze a végén mindenki örült az okleveleknek és az együtt elfogyasztott, jól megérdemelt tortának. Mindenkinek köszönjük a részvételt, külön köszönet a Sport munkaközösségnek, különösképp Czabai Veronika és Bódi János kollégáknak a szervezői munkáért!

Hajrá Váci!

Bukovics András
intézményvezető helyettes.

Egészségnap a kollégiumban

Dátum: 2018. április 27.
Hagyományainkhoz híven immár negyedik alkalommal került megrendezésre 2018.04.24-én ez a témanap. Bázisintézményi bemutatóként más oktatási intézményekből érkező kollégáknak is bemutathattuk, hogy nálunk hogyan valósul meg a KNOAP-hoz kapcsolódó Testi és lelki egészségre nevelés.

Mottónknak Hippokratészi idézetet választottunk:

“Amit eszel, azzá leszel!”-címmel.

A nyolc állomáson olyan ismeretekhez juthattak diákjaink, illetve olyan készségeket sajátíthattak el, melyek segítségével képesek lesznek az egészségi állapotukat megóvni, megőrizni, fenntartani.

Az állomásokon megismerkedhettek:

 az egészséges táplálkozás alapjaival, illetve az étkezési zavarokkal
 a víz éltető erejével
 a jelzőrendszerként működő beszélő testtel
 a gyógynövények, fűszernövények felhasználásával
 a gyümölcsökben, zöldségekben rejlő vitaminok erejével
 a rendszeres testmozgás jótékony hatásával a testre és a lélekre
 az elsősegélynyújtás alapjaival

Önként jelentkező diákjaink véradáson is részt vehettek, melyet kimondottan, erre a Témanapra szerveztünk. Az alapos előkészítésnek köszönhetően sok diák járult hozzá mások életmentő műtétjéhez vagy egészségéhez. Ezúton is mindenkinek köszönjük a segítséget.

A regisztrációnál a csapatok egészséggel összefüggő csapatnevet választottak.

A nyolc induló csapat közül az Édeseprek nyerték meg a fődíjként felajánlott egészséges Sárgarépatortát.


Gáspár Ágnes, Kiss Ágota
szervezők


Budapest, 2018. 04. 26.

Aerobik a Fábry Kollégiumban

Dátum: 2018. április 23.


2018. április 17-én részt vettünk a Mozgásban a Kollégium rendezvénysorozat aerobik napján a Fábry Kollégiumban. A Váci Mihály Kollégiumot Nagy Anna és Rostás Brigitta képviselte. A szervezők nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Családias környezetben, jó hangulatban telt a délután.

Egy helyi kollégista diáklány tartotta a színvonalas órát, ahol lányaink kellemesen elfáradtak.

Köszönjük szépen a meghívást, Annának és Briginek pedig a részvételt!

Átó Csilla

A Költészet Napja

Az estet Mészáros Amanda Blanka szerb népdallal nyitotta meg, Wéber Gábor tanár úr kísérte harmonikán.

Mindenki a kedvenc versét hozta, diák és tanár egyaránt.
Külön öröm volt, hogy néhány diákunk saját versét is bemutatta.

A következő verseket hallottuk:

Víg János Márk: Illyés Gyula - Egy mondat a zsarnokságról
Ziegenheim Dorka: József Attila - Kész a leltár
Mezei Olívia: Arany János - Képmutogató
Bélteky Petra: Bella István - Áni Máni rádiózik/részlet
Horváth Petra: Varga Márk - Szomorú fűz
Szabó Eszter: Vámosiné Kovács Ilona - A vak lány
Bliszkó Zsófia: Varró Dániel - Unalmas őszi vers az unalomról
Járdány Patrícia: Petőfi Sándor - Mit nem beszél az a német…
Bakos Lilla és Orsós Henrik: Váci Mihály - Tiszta és jó
Szlucska Dóra: Értetlen, Helyretennélek, Szabadesés (saját versei)
Pataki Eszter: Karinthy Frigyes - Az egy és a semmi
Illés Nikolett: Pilinszky János - Ne félj

Köszönjük a szereplőknek az élményt.

Budapest, 2018. 04. 18.
Suhajda Edit

Emlékezés névadónkra

Dátum: 2018. április 19.


2018.04.16-án, hétfő este, névadónk: Váci Mihály halálának 48. évfordulójára úgy emlékeztünk, hogy a kollégiumunk bejáratánál lévő szobránál, a Váci esten elhelyezett mécseseket meggyújtottuk.

Az emlékezést köszönöm Bóta Bettina, Góg Csenge Kiss Bianka, Kozma Kitti, Léstár Noémi Mária és Pólik Flóra tanulóinknak.

Poharánszki Magolna szervezőtanár

Bp., 2018.04.18.

2018. április 11-én tanulóinkkal kimentünk a budapesti Farkasréti temetőbe, névadónk: Váci Mihály sírjához, ahol elhelyeztük a Füzék Alexandra diákunk és Kiss Ágota tanárnő által készített koszorút.

Előtte a diákokkal lemostuk a sírt, majd a koszorú mellé fehér virágot is tettünk a vázába, felesége Váci Mihályné Juhász Mária emlékére. Mécseseket gyújtottunk, szép szavakkal emlékeztünk.

A kollégiumot – Bóka Nikolett, Blaskó Zsanett, Horváth Petra, Jakubovics Korina, Léstár Noémi Mária, Szénási Rebeka, Tóth Szilvia tanulók és személyem képviselte.

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Bp., 2018.04.17.

A Költészet Napja tiszteletére emlékeztünk költő névadónkra: Váci Mihályra.

Emlékfalat hoztunk létre kollégiumunk konferenciatermében, amelyet diákjaink egész évben láthatnak, s általa megismerik névadónk életét, munkásságát.

A Váci Mihály est emlékezéssel kezdődött. Tanárok és diákok elmondták egymásnak, hogyan hat rájuk névadónk élete, mit üzen versei által, és mit jelent számukra otthonunk: a budapesti Váci Mihály Kollégium.

Részlet egyik diákunk vallomásából:

„Kedves Váci Mihály!

Sok szeretettel írok innen, abból a kollégiumból, amely a Te nevedet viseli, a Mogyoródi út 128. alatt. A környék csendes, a Belvároshoz képest nincs nagy forgalom, esténként kivirul, ahogy a diákok lassanként visszatérnek. Tanulóink az ország minden szegletéből érkeznek, sőt még a határon túlról is! … A közösség, amely a kollégiumban létrejött, nem csupán egy intézmény, hanem egy nagy család is! Miként a család, úgy a kollégium is mindég visszavár minket!”

Léstár Noémi Mária

A személyes emlékezést a Polyák Áron és Ritter Dávid tanulóink által készített VÁCI KVÍZ követte, amelyet tanár és diák egyaránt örömmel oldott meg! Ezt az anyagot a készítői felajánlották a csoportok részére, hiszen azért született ilyen modern formában, hogy közelebb vigyék névadónk életét, verseit.

Az est további részében Freimann Dóra, Horváth Petra, Léstár Noémi Mária, Petrás Richárd és Vígh János, Váci Mihály önéletrajzát és verseit meghatóan tolmácsolták.

Színesítette az előadást, hogy Bakos Lilla külsős vendégünk és Orsós Henrik látássérült diákunk, közösen úgy adták elő Váci Mihály: Tiszta és jó című versét, hogy Lilla szavalt, Henrik pedig jelbeszéddel közvetítette felénk.

Befejezésként, a kollégium bejárata előtt lévő Váci Mihály szobornál elhelyeztük a Füzék Alexandra tanulónk és Kiss Ágota tanárnő által készített két koszorút.

Köszönöm Török Ida, Bóta Bettina tanulóknak és Török György tanár úrnak a fényképezést.

Kiemelten köszönöm a Váci Diák Kör tagjainak az egész éves munkáját, és minden résztvevőnek, hogy együtt emlékeztünk.

Bp., 2018.04.17.
Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Ballagás

Dátum: 2018. április 19.


<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews