Emlékeztünk

Dátum: 2019. április 24.
2019. április 16-án, névadónk Váci Mihály halálának 49. évfordulójára emlékeztünk a budapesti Farkasréti temetőben.

Előző nap délutánján, Bozza Vivien virágkötészetet tanuló diákunk két nagyon szép koszorút készített.

A kisebb koszorú a költő lakása – Villányi út 28/C - falán lévő emléktáblára került, a költészet napja tiszteletére.

A nagyobb koszorút és a kollégium kertjében szedett orgonát, a költő és felesége, Juhász Mária tiszteletére a közös síron helyeztük el.
Mécsest gyújtottunk, majd egy-egy szóval, gondolattal emlékeztünk névadónkra.

Köszönöm – Bozza Vivien, Hullár Viktória, Borbás Antal, Burján Zsolt, Kovács Dennis, Magó Merse és Szóka Levente – tanulóknak, hogy méltóan képviselték a kollégiumot.

Köszönöm Thomán Angéla tanárnőnek, Török György tanár úrnak az emlékezésen való részvételt, és a fényképezést.

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár
Bp., 2019.04.23.

A költészet napján névadónkra emlékeztünk

Dátum: 2019. április 16.
Tradíció és hagyományok nélkül gyökértelennek éreznénk magunkat.
Ezért is érezzük fontosnak, a kollégistáinkat megismertessük a közösségi összetartozást megalapozó közös értékekkel, nemzeti kultúránkkal, haza és szülőföld szeretetével.

Az irodalom, - a költészet nyelvén, a versek segítségével szólítottuk meg őket a Költészet Napján, melynek keretében névadónkra Váci Mihályra is emlékeztünk.

A kollégium 1983 - ban vette fel Váci Mihály nevét. Ezért is tartjuk fontosnak, immár 36. éve, hogy ápoljuk, Váci Mihály örökségét.
A megemlékezésen, Vígh János Márk több József Attila verset szavalt el, de Latinovics Zoltán – Váci Mihály: Valami nincs sehol című versét is meghallgattuk. Ferimann Dóra Váci Mihály kortársai által megfogalmazott gondolatokat tolmácsolta, míg Nagy Bettina szép hangjával varázsolta el a közönséget.

A megemlékezés részeként a rendelkezésünkre álló archív anyag és egy rövid PowerPointos ismertető segítségével ismertettük meg diákjainkkal Váci Mihály életútját, műveit, hogy miként élt, és alkotott.


Kiss Ágota, Suhajda Edit tanárnő

Budapest, 2019.04.15.

Lány teremlabdarúgó bajnokság

Dátum: 2019. április 11.
Kollégiumunk szervezésében került megrendezésre a lány foci torna a Wesselényi csarnokban, ami a „Mozgásban a kollégium” versenysorozat része.

A Ferenczy Noémi, Uzsoki, József Attila, Deák Ferenc, BEKK és a Váci Mihály Kollégium csapatainak részvételével zajlott a verseny. Két 3-as csoportban 8 perces mérkőzések voltak, amelyből a két első helyezett jutott tovább, így a bronzéremért a Deák és az Uzsoki csapata mérkőzhetett. A rendes játékidőben döntetlen volt az állás, majd a hosszabbítást követően sem dőlt el a mérkőzés sorsa, ezért 1-1 büntető rúgás következett, amit az Uzsokisok nyertek, így megszerezve a tornán a bronzérmet. Az izgalmak tovább fokozódtak az aranyért történő küzdelem során.

A döntőben Váci és a BEKK csapata csapott össze. A Vácis lányok a mérkőzés elején gyorsan rúgtak egy gólt és ezt az előnyt a mérkőzés végéig tartani is tudták, a profi játékosokból álló BEKK csapata ellen, még úgy is, hogy az utolsó pillanatokban, egy kezezést követően büntetőrúgást ítélt a bíró a BEKK részére. A Vácis csoadakapus azonban a jogosan megítélt büntetőt kivédte, ezzel lányaink megnyerték a tornát!

A csapat tagjai voltak: Berki Barbara Inez, Kolarik Laura, Tarsoly Borbála, Tóth Sára, Árva Andrea, Kozma Kitti és Lakatos Dóra kapus.

Gratulálunk!
Hajrá, Váci!

Czabai Veronika és Bukovics András

Családias hangulatban

Dátum: 2019. április 11.
(a Tavaszi Pedagógiai Napok okán is)

E jeles alkalomból már a bejáratnál szeretettel üdvözöltük kedves vendégeinket, s bizonyos földi jókkal azonnal meg is kínáltuk őket
Változatos tartalmakkal igyekeztünk alátámasztani, milyen fontos érték a család.

A testvércsoportunkkal együtt, illetve párhuzamosan átvett és megvitatott módszerek és lélektani tudnivalók mentén kirajzolódott helyzetet/állapotot megosztottuk a jelenlévőkkel.

Ez a tudás a kiindulópontja lehet az elkövetkező csoportfoglalkozások tematikájának, amelyről Török György kollégámmal egyeztetni fogunk.
A műhelyfoglalkozás küllemének létrejöttében, a kivetítendők felfűzésében komoly segítséget kaptam kedves kolléganőimtől és kollégámtól – köszönet valamennyiüknek! Így lett otthonos és családfás a környezetünk.

A pedagógusok összefogásának másik szép példája külsős vendégeink alapos felkészültsége volt:

- Nagy Kata prezentációja a magyar Szent Családról,
- Porkoláb Zsuzsa gazdag könyvajánlója,
- Borbás Borbála tanulságos játéka,
- Nagyné Kijátz Edina palacsintasütős története.

Ilyen vendégeket máskor is szívesen fogadunk! 
Lélekmelengető történeteket osztottak meg a velünk a lányaink és a fiaink a családjuk összetartozását illetően!

A hála-mondatok sorozatától is láthattuk, mennyire értékelik a diákjaink a szüleik, a nagyszüleik – és: a párjuk feléjük áramló szeretetteljes gesztusait.

A fentiek alapján remélni merem, hogy sokan alapítanak majd családot, s hogy fel is használják az itt is tanultakat.


Káldi Etelka
csoportnevelő tanárnő

Budapest, 2019. április 3.

Országházi séta

Dátum: 2019. április 11.
Országházi séta a „VMK-lépések” szervezésében

2019. április 3-án a Váci Mihály Kollégium diákjainak kis csapata gyülekezett az Országház Látogatóközpontjának előterében.

Izgatottan vártuk, hogy a közel egy órás, idegenvezetéssel egybekötött ismertetés által bejárjuk az Országház legszebb helyiségeit.

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül vezetett a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig.

Ezt követően a régi főrendiházi üléstermet tekintettük meg. A 453 képviselői ülés patkó alakban került elhelyezésre. Az elnöki és szónoki emelvény mögött elhelyezkedő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei, míg az emelvény két oldalán a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények voltak láthatóak.

Az üléstermet elhagyva, a helyiséghez csatlakozó főrendiházi társalgó termébe érkeztünk. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázott a lábunk alatt.

Utunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezetett. Itt őrzik 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A kupolacsarnok 27 méter magas. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában.

Az országházi látogatást az épület másik ékkövének tartott helyisége, a díszlépcsőház megtekintése zárta. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet.
Az Országház több mint száz esztendeje ad otthont a magyar népképviseleti országgyűlésnek, a nemzet törvényhozásának.
Látogatásunk végén még megtekintettük az Országház építésének történetéről készült kiállítást, majd az épület előtti közös fotóval zártuk e felejthetetlen, élményekben gazdag programot.

Diákjainkkal együtt köszönöm a színvonalas, történelmi ismeretekkel gazdag sétát, az Országház látogatásának lehetőségét!

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews