West Side Story – egy kicsit másként…

Dátum: 2015. október 20.Hála az Operakaland elnevezésű programsorozatnak, idén is sok diákunk jutott el az Erkel Színházba. Ez alkalommal Leonard Bernstein amerikai zeneszerző: West Side Story című népszerű musicaljét láthattuk.

Rendhagyó, mondhatnám meghökkentő élménnyel lettünk gazdagabbak, hiszen Novák Péter rendezésében (a műfajban megszokottól eltérően) a főszereplőket két előadó alakította: balett-művészek „testesítették” és énekes színészek „szólaltatták” meg őket. Mindez az élő zenekarral kiegészülve tette teljessé a zene-tánc-szöveg egységének élményét.
Ahányan voltunk, annyiféleképpen vélekedtünk a darabról, illetve a rendezésről és már a hazaúton élénk élvezettel vitatkoztunk a részletekről.

Abban azonban mindannyian egyetértettünk, hogy az igaz, tiszta és romlatlan szerelem tragédiája mindig időszerű téma, amíg férfiak és nők léteznek ezen a világon… Úgyszintén napi szinten aktuális a társadalmi környezet is, melybe Bernstein belehelyezte Shakespeare klasszikus szerelmi drámáját; hiszen menekült embertársaink sokaságának drámai helyzete napjainkban is hatalmas társadalmi feladatot és valódi kihívást jelent a mindennapi ember számára is.

Köszönjük a lehetőséget Suhajda Edit tanárnőnek, a diákoknak a lelkes részvételt, maradandó és gondolatébresztő élményt hozhattunk magunkkal!

Németh Magdolna
Csoportnevelő

Arnold Wesker: A konyha című előadás főpróbáját láttuk

Dátum: 2015. október 20.A darab - melyet Magyarországon már többször megrendeztek - egy étterem konyhájában játszódik. Szereplői: szakácsok, cukrászok, pincérnők, séf, tulajdonos és takarítók. Harminc különféle sors, különböző származás. De mindenki előtt egy cél lebeg: a vendég jól érezze magát. A főzés és a felszolgálás közben megismerhetjük az angol társadalom működését is. Az izgalmas téma pompás szerepeket kínál, mégpedig remek előadókkal.

Élveztük az előadást.

Suhajda Edit

Nemzeti Gyásznap

Dátum: 2015. október 13.A Nemzeti Gyásznap alkalmából, október 6-án 19 órai kezdettel tartottuk a fiú oldal első emeletén megemlékezésünket. Ebben a tanévben arra kerestük a választ, hogy miként alakult a magyarság körében az aradi vértanúkról szóló megemlékezés hagyománya, milyen emberek voltak, hogyan gondolkodtak és éreztek kivégzésük előtt mártírjaink.

Rendezvényünkön részt vettek a második emelet diákjai is.

Budai Éva és Tóth Zsigmondné szervezők

Országos Konferencia

Dátum: 2015. október 7.Nálunk került megrendezésre a kollégiumi szaktanácsadók első országos konferenciája. Az előadók és a vendégek a megújuló szaktanácsadás tartalmi elemeit és változásait vitatták meg, valamint szó esett a kollégiumi pedagógiai munka kereteiről és értékeléséről is. A kollégiumi szaktanácsadók az ország minden részéből érkeztek és nagyon jól érezték magukat.

A jó hangulatú összejövetel nem jöhetett volna létre a Váci Mihály Kollégium munkatársainak erőfeszítései nélkül.

Előadás a migrációról

Dátum: 2015. október 6.Szeptember utolsó napján érdekes előadást hallgathattunk meg a Váci Mihály Kollégium könyvtárában a mostanában mindenkit érdeklő és érintő migráns helyzetről. A helyiség teljesen megtelt, a Salamon teremből székeket kellett behozni, hogy mindenki le tudjon ülni. Két előadónk is volt:

Elsőként Felegyi Júlia, a Bevándorlási Hivatal migrációs szakreferense tisztázta számunkra, kik is tekinthetők menekültnek, kik kaphatnak oltalmazotti státuszt. Beszélt arról is, hogy milyen a hivatali munkája, miképpen végzik a munkájukat a terepen kint a határok mentén. Beszámolóját Powerpoint bemutatóval szemléltette.

Másodikként Sógor Dániel történész, arabista tartott egy nagyon érdekes és pörgő előadást, amelyben olyan oldalait is bemutatta az arabként számon tartott közel kéttucat országnak, amelyekről eddig nem sokat hallottunk a rádióban és a televízióban.

Mindketten megemlítették a Comore-szigeteket, amely egy részben arabul beszélő szövetségi köztársaság Madagaszkártól északra és ahonnan szintén érkeznek menekültek Magyarországra.
Sógor Dániel nemcsak az arab világ jelenét, hanem a múltját is bemutatta.

Az egy órásra tervezett beszélgetés végül két és fél órás lett és a sok kérdés megválaszolása egészen fél tízig eltartott. Végül úgy kellett berekeszteni a beszélgetést, hogy még mindig maradtak megválaszolatlan kérdések.

Dallos Márk tanuló
az előadás egyik hallgatója

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews