Kedvenc verssorom

Dátum: 2017. május 2.A Költészet Napja tiszteletére a 3/3-as csoportnak rendhagyó foglalkozása volt.

Tanulóink elmondták egymásnak kedvenc versükből a kedvenc verssoraikat.

Ezáltal nemcsak az egész versre hívták fel egymás figyelmét, hanem a vers költőit is megismerhettük.

Egymást váltották a klasszikus (József Attila, Illyés Gyula, Radnóti Miklós, Ady Endre, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, Tóth Árpád, Váci Mihály, Weöres Sándor) és a kortárs szerzők (Varró Dániel, Závada Péter) művei.
Köszönöm minden tanuló munkáját, a versek iránti szeretetüket.

Bp., 2017.04.20.

Poharánszki Magdolna
nevelőtanár

A KÖLTÉSZET NAPJA

Dátum: 2017. április 27.Köszönjük diákjainknak a szép estét, akik szép versekkel járultak hozzá az idei Költészet Napjának méltó megünnepléséhez.

Páli Antónia Debussy etűddel nyitotta az ünnepet.

Szavalatok:

Nagy Zita, József Attila - Április 11.
Bagyal Boglárka, Weöres Sándor - Ki minek gondol?
Mezei Olívia, Szabó Lőrinc - Szeretlek
Tóth Alexandra, Ady Endre - Őrizem a szemed
Varga Tamás, József Attila - Tiszta szívvel
Török Ida, Radnóti Miklós - Hajnal
Székely Tünde, Petőfi Sándor - Szeptember végén
Nagy Bálint, Radnóti Miklós - Tétova óda
Károly Ákos, József Attila - Késői sirató
Nyőgér Réka saját verseit hallgathattuk. Az utolsó troli és az Elmossa az eső című versét.
Vámosi Irén tanárnő, Baranyi Ferenc - Elmondhatatlan vallomás
Ferencz Sándor tanár úr, Székely Magda - Az arc

Suhajda Edit

Digitális Témahét

Dátum: 2017. április 26.Az elmúlt héten a kollégiumban a Digitális Témahét keretein belül több délutáni elfoglaltságot jelentő előadássorozat segítségével ismerkedtek meg a diákok és a pedagógusok a „mindennapi” fogalmakkal, tudnivalókkal és mindennel, ami digitális.

A hétfői első napon nem kisebb személyiség, mint Szaló István nyitotta meg a Bevezetés a digitális hétbe című előadásával a programokat. A bevezetés a digitális bennszülöttekről szólt, és a korban megkerülhetetlen technikai fejlődésről, melyben már nekik lesznek komoly feladataik. A bevezető után ismét ő folytatta az Összefüggések a Pénz7 és a Fenntarthatósági témahét előadásával, hiszen ez sem kerülhető meg a Digitális Héten belül. Komoly témákat feszegetett, melyek a jelenlévőket komolyan elgondolkodtatták. A hangulatot többször oldotta rendíthetetlen derűlátásával.

Ezen a napon még egy előadás segítette a jelenlévőket a projektre való ráhangolódásra: Szabó Gyula, tanuló: Feltört fiókok és letört felhasználók. A nem mindennapi téma rendkívül érdekes volt a jelenlévők számára. Gyula nem csak utat mutatott olyan fogalmak zűrzavarában, mint hecker, cracker, „fehér-fekete kalapos”, hanem naprakész információkkal és számokkal is igazolta felkészültségét és tudását. Felhívta a jelenlévők figyelmét nem csak olyan egyszerű hibákra, mint a bejelentkezve maradtál a böngészőben, hanem elmagyarázta a nyílt hálózatok kockázatát, a levélben érkező ismeretlen tartalmak, vírusok problémáját és az ezek ellen való védekezést is. Előadása után megszaporodtak a tanulógépekre feltett vírusirtó programok iránti kérelmek.

A második napon Török György tartott nagyon jó hangulatú előadást a Digitális fényképezésről, illetve a Portfólió készítésről. Az előadások során rengeteg segédanyagot vetített ki a jelenlévők számára, hogy mondanivalóját ilyen módon is alátámassza. A meglepő képek nem csak humorosak, hanem tanulságosak is voltak a mezei felhasználók számára. A portfólió készítés elkerülhetetlen smink tanácsai a lányok kedvenc témája lett. György rengeteg tanáccsal szolgált a profi fényképész és a hobbi fényképész felismeréséhez, valamint gyakran humoros megközelítéssel adott gyakorlati tanácsokat a fényképezőgép mindkét oldalán lévő szereplők számára. Az est fénypontja az volt, mikor az egészet egy rögtönzött, de profin felépített stúdiófotózással koronázta meg, az egyik kiválasztott jelenlévő segítségével. A szerencsés kiválasztott nem mellesleg így igazi kincshez, saját profi portfolióhoz juthatott. Köszönjük György!

Az este folyamán Poharánszki Magdolna remekbe szabott „Kedvenc filmem és a digitális kultúra” című előadása csábította az érdeklődőket. A résztvevők pár mondatban bemutathatták kedvenc filmjeiket, néhány filmjelenet is bemutatásra került. A jelenlévők sok új és számukra ismeretlen filmről kaphattak előzetes ismereteket. Aki nem volt rest jegyzetelni, az a nyári szünet unalmas estéire rengeteg megnézendő címmel gazdagodhatott.

A szerdai napon egy kisebb kiránduláson vehettek részt a jelenlévők, mind az időben, mind a térben utazva. A kalauz pedig Lampert Péter volt, akinek az előadása a Barlangrajzoktól a bájtokig repített mindenkit. Előadását két és fél dimenzióban forgó prezi segítette, néhányan bele is szédültek a sok forgásba, zoom-molásba. Sorra ismerkedett mindenki a jelentősebb írásokkal és extra írásmódokkal, gyakran Facebook eseményekbe álcázott vicces anyagokkal felturbózva. Az előadás során a jelenlévők igazi fáraóként elkészíthették a saját nevüket tartalmazó Kartusukat, a későbbiekben pedig a saját Gyurma Bullájukat is korhű papírral. Az előadás során elhangzott rengeteg örökbecsű mondás és humoros meglátás, képek, történések másnap már a kollégium diákjai által használt social mediában és baráti beszélgetéseikben is visszaköszöntek. Zárásképpen a kettes számrendszerbe is bepillanthattak és felismerhették, hogy a könyvtár nem a múlt, hanem a jövő, hiszen a tudásuk bővítéséhez ez is egy lehetőség a kollégium keretein belül.

Muladi Tamás „Környezetvédelem a számítógépek korában” című előadása a kora esti órákban zajlott. A tőle megszokott, a jelenlévőket is megmozgató feladatokkal tarkított előadásában sorra vette, hogy modern korunkban mit is tehet az ember a környezetvédelemért. Az előadásban komoly szerepet kapott a számítástechnika, hiszen korunk megkerülhetetlen tényezője is jelentős természetvédelmi problémákat generál.

Amennyiben csütörtök, akkor ismét Török György remek előadása: Photoshop és a fény manipulálása. György megint rengeteg fényképen mutatta be a szakma trükkjeit olyan tudással gazdagítva a jelenlévőket, amiért máshol komoly összegeket elkértek volna. Volt itt különböző időpontokban és fényben történő fotók összedolgozásától kezdve az expozíciós idő megválasztásáig, minden. Az eredmények pedig szemet gyönyörködtető fényképek. Az előadó egy korábbi munkáját felhasználva mutatta meg, hogy lehet a Photoshoppal még el sem készült művészeti alkotás megvilágításának a tervét előre elkészíteni. Természetesen az előadás megint oldott és gyakran humoros hangulatban telt, a résztvevők nagy örömére.

Szeretnénk megköszönni a jelenlévőknek az aktív részvételt és az előadóknak a színvonalas projekteket, Szaló Istvánnak pedig azt, hogy megszervezte a kollégiumban a Digitális Hét előadássorozatot.

Lampert Péter könyvtáros nevelőtanár

Környezettudatos témahét

Dátum: 2017. április 25.


Fenntartható fejlődés logója

Dátum: 2017. április 20.


<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews