Könyvvásár a könyvtárban

Dátum: 2017. november 16.

Egyedi eseményre került sor idén a könyvtárunkban. Elfekvőben lévő régi és új könyvek kerültek kiárusításra, mind a diákok, mind az ott dolgozók számára. A cél kettős volt: egyrészt szerettük volna, ha a mai borsos könyvárak és elképesztő antikváriumi árak mellett az olvasni szerető vagy még csak olvasni szándékozó érdeklődők megfizethető áron jutnak hozzá a máshol olykor szinte elérhetetlen művekhez. Másrészt az így befolyt összegből szerettük volna elindítani a Társasjáték Klubot. A rendezvényhez sok segítséget és felajánlást kaptunk minden részről. Volt, aki az árusításban segédkezett, volt, aki a szállításban vagy a rakodásban. Fazekas Tibor munkatársunk pedig a DVD gyűjteményét ajánlotta fel erre a célra.

A könyvtárban ezután gyakran hangzott fel: „de régen kerestem már ezt a könyvet”, „erről a könyvéről nem is tudtam”. Igazi „könyvritkaságok”, olykor századfordulós kiadású könyvek kerültek hozzáértő kezekbe.

A repertoár nagyon széles volt: a tankönyvektől a regényekig, a verseskötetektől az enciklopédiákig. Amennyiben ez nem lett volna elegendő, a vásárolt könyvek mellé ingyen, esetleg becsületkassza igénybevételével, magazinok tucatjai között is mazsolázgathatott a nagyérdemű vásárlóközönség.

Ezúton is köszönjük a rengeteg segítséget, a könyvvásárlási hajlandóságot és az adakozó kedvet. Ezzel bizonyítottuk, hogy az e-bookok világában is szüksége van az embereknek a kézzelfogható könyvekre.

Lampert Péter
könyvtáros tanár

Sakkverseny a Kisfaludy Kollégiumban

Dátum: 2017. november 16.
November 14-én a második „Mozgásban a kollégium” sportversenyen vettünk részt. A fiú egyéni sakkversenyt hirdette meg a Kisfaludy kollégium.

Nyolc kollégiumból 22 fő érkezett a megmérettetésre, amely szinte rekordszámúnak mondható. Ezzel ellentétben kollégiumunkat sajnos egyedül Mészáros Dominik képviselte.

Nagy Tamás igazgató úr köszöntése és a játékszabályok ismertetése után kisorsolták a csapatokat. A frissítő és egy szelet csoki kiosztása után indulhatott is a verseny. A fiúk 8 percet játszottak egymás ellen körmérkőzéses formában, melynek eredménye győzelem esetén 1 pont, döntetlen esetén 0,5 pont, veszítés esetén pedig 0 pont lehetett. Gyorsan pörögtek az események, hamar meglettek a csoportelsők, akik továbbjutottak a döntőbe, ahol szintén egymás ellen játszva alakultak ki a végső helyezések. A döntő játékosai más-más kollégiumból kerültek ki, amely izgalmas és kiegyenlített versenyt hozott.

A versenyt az eredményhirdetés zárta, ahol érem és oklevél jutalomban részesült az első három helyezett. A fiúk nagyon ügyesek voltak.

Dominik 1 győzelemmel, 1 döntetlennel és 2 vereséggel sajnos nem jutott be a döntőbe. Ezúton is keresünk sakkozni szerető diákokat, hogy gyakorlással Dominik is nagyobb eséllyel indulhasson.

Czabai Veronika

Nevelőtanár

A Digitális Jövő második foglalkozása

Dátum: 2017. november 9.
2017. November 8-án Török György fotóvegyész nevelőtanár kolléga megtartotta a Digitális Jövő programsorozat második foglalkozását, ahol a fényképezés és a fényképretusálás újabb titkaiba tekinthettek bele a résztvevők. Nem puszta előadást láthattunk, hanem a tanulók maguk is kipróbálhatták, gyakorolhatták a bemutató során megismert fotóretusáló technikai ismereteket.

A bemutató alapját egy üveg mézről készült fénykép alkotta, amit Török György a szemünk előtt javított fel minőségileg olyan piacképes állapotba, ami még egy méztermelő megrendelő számára is csábítóan elfogadható lehet. Az előadó egyúttal bemutatta, hogy milyen eszközöket használ a fotómanipulációhoz.

A Digitális Jövő következő foglalkozását Lampert Péter tanár úr fogja tartani az internetes kereskedelem témakörében. Mindenkit szeretettel várunk erre a foglalkozásra is.

Szaló István
koordináló tanár

Meghívó az Empátia Napra

Dátum: 2017. november 7.


Bázisintézményi bemutató

Dátum: 2017. október 27.
Tanulássegítés tanulási nehézséggel-, zavarral- és akadállyal küzdő kollégiumi tanulók esetében

2017.10. 17-én, délután a bázisintézményi feladatok keretében előadás és módszertani bemutató zajlott a Váci Mihály Kollégiumban a tanulási korlátok körébe tartozó nehézségekről, zavarokról és akadályokról.

A szakmai előadást követően a fiú oldal I/3 csoport tanulóinak közreműködésével lehetőség nyílt a saját készítésű fejlesztő játékok kipróbálására, konzultációra. A programon a főváros különböző kollégiumaiból érkező nevelőtanárok vettek részt.

A jó hangulatú módszertani bemutatón remélhetőleg sok gyakorlati ötletet, lelkesedést meríthettek a kollégák.

Balássyné Ambrus Mónika
gyógypedagógus

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews