A kollégiumi tanulók fejlesztése

Dátum: 2017. november 23.
November 16-án, az Őszi Pedagógiai Napok alkalmával került sor „A kollégiumi tanulók egyéni fejlődésének nyomon követése a tanulás eredményessége szempontjából” című rendezvényre.

Mivel a kollégium elsődleges feladata a diákok tanulmányainak támogatása, bemutattuk, hogy mi, mint csoportnevelő tanárok milyen módszerekkel segíthetjük diákjaink egyéni fejlődését, legyen szó tanulóköri foglalkozásról, tanulásmódszertanról, szaktárgyi korrepetálásról, érettségi felkészítőről, vagy alapprogrami foglalkozásról.

Kitértünk arra is, hogy milyen stratégiát alkalmazhatunk a diákok lemorzsolódásának megelőzésére. Gyógypedagógusaink elmondták, hogy a diákok tanulási stílusát felmérő kérdőívek eredményeit hogyan építhetjük be az egyéni fejlesztési tervekbe, illetve kitértek arra, hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel tudjuk segíteni a hátránnyal induló SNI-s diákjaink tanulmányait. Prezentáltuk a tanulás támogatásával kapcsolatos dokumentációs tevékenységet.

A rendezvényt az SNI-s diákjaink eszközeinek, és az általunk használt fejlesztőjátékok bemutatója színesítette, melyeket a résztvevők ki is próbálhattak.

Tóth Zsigmondné
Balássyné Ambrus Mónika
Budai Éva

Empátia Nap

Dátum: 2017. november 22.A kollégium Bázisintézményi munkatervének megfelelően 2017. november 15-én megrendezésre került az Empátia Nap, mely egyben az őszi Pedagógiai Napok kollégiumi szekciójának egyik rendezvénye volt. Ennek megfelelően idén, a korábbi évekhez képest több külsős vendéget fogadtunk - 10 kollégiumból 40 fő érkezett hozzánk.

A program keretén belül 7 állomáson próbálhattuk ki azt, hogy milyen a látás-, hallás- és mozgássérült társaink mindennapi élete.

Meghívott vendégünk volt régi diákunk, Fóris Norbert, aki egyetemi éveiről és a híres spanyol zarándokútról (El Camino) tartott élménydús, fényképes beszámolót. Magyarországon ő az első, aki látássérültként nappali tagozatos diplomát szerzett a Testnevelési Egyetem sportszervezés szakán. Most a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója.

Vendégünk volt még Kónya Barbara és Szalay Réka. Ők a látássérültek speciális eszközeit mutatták meg nekünk.
Az állomásokat 74 kollégistánk látogatta végig.

Különleges meglepetése volt a napnak, hogy Pincés András látássérült diákunk, aki a Vakok Speciális Szakiskolájában fazekasnak tanul, Domán Mónikával és a gyakorlatvezető tanárával, Móga Sebők Erzsébettel mindannyiunk számára emlékplakettet készített.
Köszönjük a nevelőtestület és a program lebonyolításában részt vevő 60 diákunk segítő munkáját.

Az együttműködésnek köszönhetően – ahogy diákjaink is értékelték - sikerült ezt a különleges délutánt tartalmasan, hasznosan, jókedvűen eltöltenünk.

Budapest,2017. november 22.

Budai Éva, Gáspár Ágnes, Ozsváth Orsolya
szervezők

A Csodák Palotájában jártunk

Dátum: 2017. november 22.
2017. november 10-én, a DÖK szervezésével ellátogattunk a Csodák Palotájába. A Tudomány hónapja keretén belül 50%-os kedvezménnyel tudtunk belépőt vásárolni a diákoknak.

A Csodák Palotája új helyszínre költözött, Óbudán, a Kolosy téren található a létesítmény, mintegy 5000 m2-es területen. 2 emeleten, rengeteg külön teremmel, bemutatókkal gazdagítva kaphatunk érdekes, látványos és szórakoztató élményt. Főleg fizikai, kémiai és biológiai témákban bővíthettük tudásunkat. Élmény és szórakozás volt bejárni a Tudósok csarnokát, a Születés és az Illúziók világát, valamint Newton almás kertjét.

Sajnos kevés tanuló tudott velünk tartani, mert pénteki napokon sokan utaznak haza, de a jelenlévő 6 diák és Sunny kutya is élvezték a délutánt. Reméljük lesz még lehetőségünk a későbbiekben is meglátogatni a Csopát.

Átó Csilla

Könyvvásár a könyvtárban

Dátum: 2017. november 16.

Egyedi eseményre került sor idén a könyvtárunkban. Elfekvőben lévő régi és új könyvek kerültek kiárusításra, mind a diákok, mind az ott dolgozók számára. A cél kettős volt: egyrészt szerettük volna, ha a mai borsos könyvárak és elképesztő antikváriumi árak mellett az olvasni szerető vagy még csak olvasni szándékozó érdeklődők megfizethető áron jutnak hozzá a máshol olykor szinte elérhetetlen művekhez. Másrészt az így befolyt összegből szerettük volna elindítani a Társasjáték Klubot. A rendezvényhez sok segítséget és felajánlást kaptunk minden részről. Volt, aki az árusításban segédkezett, volt, aki a szállításban vagy a rakodásban. Fazekas Tibor munkatársunk pedig a DVD gyűjteményét ajánlotta fel erre a célra.

A könyvtárban ezután gyakran hangzott fel: „de régen kerestem már ezt a könyvet”, „erről a könyvéről nem is tudtam”. Igazi „könyvritkaságok”, olykor századfordulós kiadású könyvek kerültek hozzáértő kezekbe.

A repertoár nagyon széles volt: a tankönyvektől a regényekig, a verseskötetektől az enciklopédiákig. Amennyiben ez nem lett volna elegendő, a vásárolt könyvek mellé ingyen, esetleg becsületkassza igénybevételével, magazinok tucatjai között is mazsolázgathatott a nagyérdemű vásárlóközönség.

Ezúton is köszönjük a rengeteg segítséget, a könyvvásárlási hajlandóságot és az adakozó kedvet. Ezzel bizonyítottuk, hogy az e-bookok világában is szüksége van az embereknek a kézzelfogható könyvekre.

Lampert Péter
könyvtáros tanár

Sakkverseny a Kisfaludy Kollégiumban

Dátum: 2017. november 16.
November 14-én a második „Mozgásban a kollégium” sportversenyen vettünk részt. A fiú egyéni sakkversenyt hirdette meg a Kisfaludy kollégium.

Nyolc kollégiumból 22 fő érkezett a megmérettetésre, amely szinte rekordszámúnak mondható. Ezzel ellentétben kollégiumunkat sajnos egyedül Mészáros Dominik képviselte.

Nagy Tamás igazgató úr köszöntése és a játékszabályok ismertetése után kisorsolták a csapatokat. A frissítő és egy szelet csoki kiosztása után indulhatott is a verseny. A fiúk 8 percet játszottak egymás ellen körmérkőzéses formában, melynek eredménye győzelem esetén 1 pont, döntetlen esetén 0,5 pont, veszítés esetén pedig 0 pont lehetett. Gyorsan pörögtek az események, hamar meglettek a csoportelsők, akik továbbjutottak a döntőbe, ahol szintén egymás ellen játszva alakultak ki a végső helyezések. A döntő játékosai más-más kollégiumból kerültek ki, amely izgalmas és kiegyenlített versenyt hozott.

A versenyt az eredményhirdetés zárta, ahol érem és oklevél jutalomban részesült az első három helyezett. A fiúk nagyon ügyesek voltak.

Dominik 1 győzelemmel, 1 döntetlennel és 2 vereséggel sajnos nem jutott be a döntőbe. Ezúton is keresünk sakkozni szerető diákokat, hogy gyakorlással Dominik is nagyobb eséllyel indulhasson.

Czabai Veronika

Nevelőtanár

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews