A Digitális Jövő negyedik foglalkozása

Dátum: 2018. február 7.
A negyedik foglalkozást Szabó Gyula diák és Szaló István számítógépes teremgazda tartotta.

Szabó Gyula az iskolában mentőápolóként tanul, és ezért ennek a területnek az informatikai vonatkozásait vizsgálta meg alaposan, és osztotta meg a hallgatóságával. Beszélt arról, hogy mi történik azután, hogy egy segélyhívás beérkezik a központba, hány ember dolgozik azon, hogy a mentőegység a lehető legrövidebb idő alatt a baleset helyszínére érjen.

Gyula beszélt a Szív City virtuális közösségről is, amelynek a „Te is lehetsz hős!” szlogent használja. A Szív Citynek önkéntes tagjai vannak, akik együttműködnek a mentősökkel, hogy megmentsék a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait. A jelentkezőknek regisztrálniuk kell, majd le kell tölteniük a Szív City alkalmazást. Ez egy nagyon fontos terület, mert évente 25,000 ember ér ilyen baleset, és ilyenkor életbevágó, hogy mielőbb megkezdődjék az újjáélesztés.

Szaló István teremgazda a személyi számítógép áremelkedésének gazdasági hátterét elemezte, és elmondta, hogy mi okozza azt, hogy főként a PC memória és a háttértároló ára drágul.

A Digitális Jövő következő foglalkozását Török György tanár úr fogja tartani az érmek fényképezéséről. Be fogja mutatni, hogy miképpen lehet profi képeket készíteni a modern és antik érmékről, és milyen szoftverekkel lehet utána javítani a hibákat, élesíteni a képet, és az alig látható részeket kiemelni az elkészült képeken.

Mindenkit szeretettel várunk a következő foglalkozásra is, amelyet a kollégium könyvtárában fogunk tartani.

Szaló István
koordináló tanár

2018.02.01.

Asztalitenisz

Dátum: 2018. február 7.
Vácis sikerek az asztalitenisz versenyen

A „Mozgásban a kollégium” 2018. évi első versenye a fiú, lány egyéni és páros asztalitenisz verseny volt a Pannónia Kollégium rendezésében.

Január 29-én a fiú egyéni versenyek kerültek megrendezésre. 10 kollégium 34 diákja szállt versenybe 16 órakor. A megnyitó, a sorsolás és a szabályok tisztázása után indulhatott a játék. A nagy létszám következtében egyenes kieséses rendszerben, 2 nyert játszmáig küzdhettek a fiúk. Kollégiumunkat Raposa Roland, Fekete Máté és Ernszt Márton képviselte. Máté az első meccsét elveszítve vigaszágra került, hiszen rögtön az egyik legjobb játékossal került össze. Roland és Marci fölényesen nyerték a két első meccsüket és következhetett a harmadik ellenfél. Roland magabiztosan nyerte ezt is, de sajnos Marci elveszítette, így neki ez volt az utolsó meccse. Roland a két döntőbe jutott fiúval vívott ki-ki meccset, de nem volt kérdés, hogy ki a jobb. Roland magabiztos versenyzéssel menetelt egészen az I. helyig, amelyet egy aranyéremmel és egy kis kupával díjaztak.

Január 30-án a leány egyéni verseny került megrendezésre. Kollégiumunkat Joó Laura képviselte. Hat diáklány két-hármas csoportban körmérkőzéses formában döntötték el a sorrendet, ahonnan tovább jutva a csoport elsők mérkőztek meg az aranyéremért. Laura a csoportját megnyerve jutott a döntőbe, ahol egy aktív versenyzővel került össze. Nagyon szoros meccsen ellenfele diadalmaskodott, így Laura egy ezüstéremmel térhetett haza.

A Január 31-én a fiú páros versenyen Raposa Roland és Ernszt Márton vett részt. Nyolc páros két négyes csoportban, körmérkőzést játszva jutottak a legjobbak az elődöntőbe. Roland és Marci megnyerve a csoportjukat, a másik csoport második helyezettjével játszottak a döntőbe jutásért, ahova meggyőző játékkal be is kerültek. A döntőben szoros küzdelemben nyertek, így a Vácis fiúk a páros versenyen is győzedelmeskedni tudtak.

Nagyon szép eredménnyel zártuk az év első versenyét. Büszkék vagyunk Laurára és a fiúkra.

Gratulálunk!
Hajrá Váci!!!!

Czabai Veronika

Könyvtárlágotatás

Dátum: 2018. január 30.
2018.01.24-én, szerda este, 17 tanulóval és 3 kísérő tanárral közösen meglátogattuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat.

A nagy könyvtár megismerése előtt először megtekintettük annak zenei gyűjteményét, amely a könyvtárral szemben lévő épületben, az impozáns Pálffy-palotában található.

Ez az ország legnagyobb nyilvános zenei könyvtára, amely kottákat, könyveket és CD-ket kölcsönöz. Gyűjtőkörét komolyzene, jazz és népzene alkotja.

Alkalmi hangversenyeket, kamarakoncerteket és tudományos előadásokat is rendez.

A zenei részleg után átsétálunk a könyvtár főépületébe, s az idegenvezetés által megismerkedtünk annak mind a 6 szintjével.
Az első szinten van a Sárkányos gyerekkönyvtár.

Egy félkörív lépcsőforduló után már a 2. szint szabadpolcos könyvei között sétálgattunk.

A 3. szinten az irodalmi és nyelvészeti olvasóterem különlegességei találhatók, amelyeket későbbi tanulmányaink során tudunk majd felhasználni.

A 4. szinten láthattuk az ország leggazdagabb szociológiai gyűjteményét.
Itt találhatók a Wenckheim-palota történelmi hangulatú, gazdagon díszített termei, a nagy olvasóterem, a kis olvasóterem, a fogadóterem, az ezüst terem és az arany terem, amelyek a szépségük mellett, nagyon alkalmasak tanulásra, elmélyült olvasásra.

Bepillantottunk a Művészeti és a Bölcseleti olvasótermekbe is.
Az 5. szinten a folyóirat-galéria, a 6. szinten Budapest gyűjteményének gazdag anyaga zárta a könyvtárlátogatást.

Tanulóink nagy érdeklődéssel vettek részt e rendhagyó foglalkozáson, többen szeretnének majd tanulmányaik során ide visszatérni.

Köszönjük a lehetőséget!

Bp., 2018.01.29.

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Könyvtárlátogatás

Dátum: 2018. január 16.


Családi életre való felkészítés

Dátum: 2018. január 11.
TÉMANAP

Már a 80-as években megfogalmazódott, hogy a család nem felel meg a gyermeknevelés társadalmilag elvárható követelményeinek. A kollégiumi nevelés országos alapprogramja 6. témaköre a családi életre nevelést célozza meg, ennek a feldolgozását szerveztük meg kollégiumi szinten változatos feladatokkal, 6 állomáson.

Ezeken a diákok megismerkedhettek családmodellekkel, korszerű, a családdal kapcsolatos ismeretekkel, a családban betöltött szerepekkel, valamint szórakoztató, mégis építő feladatokat oldottak meg, szituációkat játszhattak el.

A jó hangulatú rendezvényen a Horvát Kollégium és a Kisfaludy Károly Kollégium is képviseltette magát tanárokkal és tanulói csapatokkal. 2018. a család éve. A Váci Mihály Kollégium ennek jegyében indította az új esztendőt.

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews