Az érmekről

Dátum: 2018. február 8.

A Kitekintő vendége most Lampert Péter Tanár Úr, az éremgyűjtő

Az intézményi könyvtárunk erre az estére múzeummá alakult át, ahol valójában mi voltunk Lampert Péter Tanár Úr vendégei egy jó hangulatú, szemléltetésben és információkban gazdag estére. Ez az alkalom azonban sokkal több volt annál, hogy csak egyszerűen különleges és ritkaságszámba menő érmeket lássunk és azokról újabb információkat nyerjünk.

A Tanár Úr példáján a kollégistáink ékes bizonyítékot kaptak arról, hogyan képes befolyásolni, motiválni egy gyerekkori hobbi egy-egy ember pályaválasztását, sorsának alakulását és mi az a többlet, amit felsőfokú tanulmányai során kiválóan kamatoztathatott.

Köszönjük a tartalmas estét, a tanulságos történeteket!

2018.01.31.

A Digitális Jövő negyedik foglalkozása

Dátum: 2018. február 7.
A negyedik foglalkozást Szabó Gyula diák és Szaló István számítógépes teremgazda tartotta.

Szabó Gyula az iskolában mentőápolóként tanul, és ezért ennek a területnek az informatikai vonatkozásait vizsgálta meg alaposan, és osztotta meg a hallgatóságával. Beszélt arról, hogy mi történik azután, hogy egy segélyhívás beérkezik a központba, hány ember dolgozik azon, hogy a mentőegység a lehető legrövidebb idő alatt a baleset helyszínére érjen.

Gyula beszélt a Szív City virtuális közösségről is, amelynek a „Te is lehetsz hős!” szlogent használja. A Szív Citynek önkéntes tagjai vannak, akik együttműködnek a mentősökkel, hogy megmentsék a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait. A jelentkezőknek regisztrálniuk kell, majd le kell tölteniük a Szív City alkalmazást. Ez egy nagyon fontos terület, mert évente 25,000 ember ér ilyen baleset, és ilyenkor életbevágó, hogy mielőbb megkezdődjék az újjáélesztés.

Szaló István teremgazda a személyi számítógép áremelkedésének gazdasági hátterét elemezte, és elmondta, hogy mi okozza azt, hogy főként a PC memória és a háttértároló ára drágul.

A Digitális Jövő következő foglalkozását Török György tanár úr fogja tartani az érmek fényképezéséről. Be fogja mutatni, hogy miképpen lehet profi képeket készíteni a modern és antik érmékről, és milyen szoftverekkel lehet utána javítani a hibákat, élesíteni a képet, és az alig látható részeket kiemelni az elkészült képeken.

Mindenkit szeretettel várunk a következő foglalkozásra is, amelyet a kollégium könyvtárában fogunk tartani.

Szaló István
koordináló tanár

2018.02.01.

Asztalitenisz

Dátum: 2018. február 7.
Vácis sikerek az asztalitenisz versenyen

A „Mozgásban a kollégium” 2018. évi első versenye a fiú, lány egyéni és páros asztalitenisz verseny volt a Pannónia Kollégium rendezésében.

Január 29-én a fiú egyéni versenyek kerültek megrendezésre. 10 kollégium 34 diákja szállt versenybe 16 órakor. A megnyitó, a sorsolás és a szabályok tisztázása után indulhatott a játék. A nagy létszám következtében egyenes kieséses rendszerben, 2 nyert játszmáig küzdhettek a fiúk. Kollégiumunkat Raposa Roland, Fekete Máté és Ernszt Márton képviselte. Máté az első meccsét elveszítve vigaszágra került, hiszen rögtön az egyik legjobb játékossal került össze. Roland és Marci fölényesen nyerték a két első meccsüket és következhetett a harmadik ellenfél. Roland magabiztosan nyerte ezt is, de sajnos Marci elveszítette, így neki ez volt az utolsó meccse. Roland a két döntőbe jutott fiúval vívott ki-ki meccset, de nem volt kérdés, hogy ki a jobb. Roland magabiztos versenyzéssel menetelt egészen az I. helyig, amelyet egy aranyéremmel és egy kis kupával díjaztak.

Január 30-án a leány egyéni verseny került megrendezésre. Kollégiumunkat Joó Laura képviselte. Hat diáklány két-hármas csoportban körmérkőzéses formában döntötték el a sorrendet, ahonnan tovább jutva a csoport elsők mérkőztek meg az aranyéremért. Laura a csoportját megnyerve jutott a döntőbe, ahol egy aktív versenyzővel került össze. Nagyon szoros meccsen ellenfele diadalmaskodott, így Laura egy ezüstéremmel térhetett haza.

A Január 31-én a fiú páros versenyen Raposa Roland és Ernszt Márton vett részt. Nyolc páros két négyes csoportban, körmérkőzést játszva jutottak a legjobbak az elődöntőbe. Roland és Marci megnyerve a csoportjukat, a másik csoport második helyezettjével játszottak a döntőbe jutásért, ahova meggyőző játékkal be is kerültek. A döntőben szoros küzdelemben nyertek, így a Vácis fiúk a páros versenyen is győzedelmeskedni tudtak.

Nagyon szép eredménnyel zártuk az év első versenyét. Büszkék vagyunk Laurára és a fiúkra.

Gratulálunk!
Hajrá Váci!!!!

Czabai Veronika

Könyvtárlágotatás

Dátum: 2018. január 30.
2018.01.24-én, szerda este, 17 tanulóval és 3 kísérő tanárral közösen meglátogattuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat.

A nagy könyvtár megismerése előtt először megtekintettük annak zenei gyűjteményét, amely a könyvtárral szemben lévő épületben, az impozáns Pálffy-palotában található.

Ez az ország legnagyobb nyilvános zenei könyvtára, amely kottákat, könyveket és CD-ket kölcsönöz. Gyűjtőkörét komolyzene, jazz és népzene alkotja.

Alkalmi hangversenyeket, kamarakoncerteket és tudományos előadásokat is rendez.

A zenei részleg után átsétálunk a könyvtár főépületébe, s az idegenvezetés által megismerkedtünk annak mind a 6 szintjével.
Az első szinten van a Sárkányos gyerekkönyvtár.

Egy félkörív lépcsőforduló után már a 2. szint szabadpolcos könyvei között sétálgattunk.

A 3. szinten az irodalmi és nyelvészeti olvasóterem különlegességei találhatók, amelyeket későbbi tanulmányaink során tudunk majd felhasználni.

A 4. szinten láthattuk az ország leggazdagabb szociológiai gyűjteményét.
Itt találhatók a Wenckheim-palota történelmi hangulatú, gazdagon díszített termei, a nagy olvasóterem, a kis olvasóterem, a fogadóterem, az ezüst terem és az arany terem, amelyek a szépségük mellett, nagyon alkalmasak tanulásra, elmélyült olvasásra.

Bepillantottunk a Művészeti és a Bölcseleti olvasótermekbe is.
Az 5. szinten a folyóirat-galéria, a 6. szinten Budapest gyűjteményének gazdag anyaga zárta a könyvtárlátogatást.

Tanulóink nagy érdeklődéssel vettek részt e rendhagyó foglalkozáson, többen szeretnének majd tanulmányaik során ide visszatérni.

Köszönjük a lehetőséget!

Bp., 2018.01.29.

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Könyvtárlátogatás

Dátum: 2018. január 16.


<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews