VMK lépések

Dátum: 2019. május 7.


Díjazottjaink

Dátum: 2019. május 7.


Digitális témahét 2019

Dátum: 2019. április 24.
Diákjaink az idei tanévben is részt vehettek a Digitális témahét eseményein hétfőtől csütörtökig a kollégium könyvtárában 18 órától.

Az első előadást április 8-án Török György tanár úr, a fotóvegyész tartotta a HDR-ről, amely egy olyan képalkotási technológia, amely a régebbi fényképezési módszerekkel ellentétben nagyobb dinamikatartomány megjelenítését teszi lehetővé – azaz egy képen belül a világosabb és sötétebb területeket is meg lehet jeleníteni. Maga a HDR három angol szó rövidítése (high dynamic range), amelyet nagy dinamikatartományú képként lehet magyarra fordítani. A nagy dinamikatartományú képek teszik lehetővé, hogy a mai digitális fényképezőgépekkel is készíthessünk jó minőségű és élvezhető kültéri fotókat, amelyek a jelentősen eltérű fénysűrűségű területeket is élvezhetően jelenítik meg a számítógépes feldolgozás után. A tanár úr sok fotóval mutatta be, hogy ez a technológia hogyan működik, és milyen ismereteket igényel a fotós részéről. Megtudtuk, hogy manapság legalább három képből készítünk egyet. A legújabb televíziók is tudják már ezt.

A következő napon Lampert Péter tanár úr mutatta be gyakorlati példákkal, hogy miképpen épít okos otthont odahaza, és még az eszközök programozását is bemutatta egyszerű és könnyen érthető példákon. Megmutatta, hogy milyenek az intelligens otthont működtető eszközök, és láthattuk az egyszerű kockának látszó távirányítót, amelyet csak forgatni kellett, hogy lámpák kapcsolódjanak fel vagy le, vagy egy másik mozdulatra megszólalt a rádió.

A mozgásérzékelők tudják, hogy mikor megy be valaki a szobába, és ilyenkor a beprogramozott eszközöket vagy lámpákat üzembe helyezik, majd a személy távozása után automatikusan lekapcsolják azokat. Már csak ez energiatakarékossá teszi az okos otthonokat, hiszen nem tudjuk elfelejteni a lámpák lekapcsolását.

Például télen „maguktól” elzáródhatnak a függönyök, le- vagy felhúzódhatnak a redőnyök a beprogramozott feltételek meglétekor, hogy energiát takarítsanak meg lassítva a hő leszivárgását. Nyáron viszont hűtheti a lakást, ha a redőnyök maguktól leereszkednek a legerősebb napsütésben.

Sok más hasonló példát is hallottunk Lampert tanár úrtól, és egy olyan új technológiát ismerhettünk meg bemutatójakor, amelyről eddig legtöbbünk még nem is hallott.

A szerdai napon Szaló István tanár úr tartott egy foglalkozást, amelyben áttekintette a Microsoft Windows és Office történetét a Windows 3.1 1992-es magyarországi megjelenési dátumától. Azért választotta ezt az időpontot kiindulási pontként, mert ő személyesen ekkor találkozott ezzel a termékkel először egy számítógépes kiállításon a HUNGEXPÓN, és akkor még nem tudta, hogy milyen nagy hatása lesz a személyi számítógépeknek és a Windows operációs rendszernek a mindennapi életünkre az elkövetkező évtizedekben.

Szöghy Richárd tanuló is beszámolt arról, hogy ő miképpen éli meg a mindennapos számítógéphasználatot, és több Windows fejlesztést is említett.

A foglalkozás végén a tanulók egymás közt is átbeszélték a hallottakat, és új információkkal egészítették ki a foglalkozáson elhangzottakat.

A csütörtöki napon az internet biztonságról nézhettek meg egy filmet az érdeklődő tanulók.

Összefoglalva, az idei digitális témahét is érdekes volt számunkra, és új dolgokat tudhattunk meg a fényképezésről, az okos otthonokról, a PC és a Windows történetéről, valamint az internet biztonságról.

Becze Attila tanuló

Emlékeztünk

Dátum: 2019. április 24.
2019. április 16-án, névadónk Váci Mihály halálának 49. évfordulójára emlékeztünk a budapesti Farkasréti temetőben.

Előző nap délutánján, Bozza Vivien virágkötészetet tanuló diákunk két nagyon szép koszorút készített.

A kisebb koszorú a költő lakása – Villányi út 28/C - falán lévő emléktáblára került, a költészet napja tiszteletére.

A nagyobb koszorút és a kollégium kertjében szedett orgonát, a költő és felesége, Juhász Mária tiszteletére a közös síron helyeztük el.
Mécsest gyújtottunk, majd egy-egy szóval, gondolattal emlékeztünk névadónkra.

Köszönöm – Bozza Vivien, Hullár Viktória, Borbás Antal, Burján Zsolt, Kovács Dennis, Magó Merse és Szóka Levente – tanulóknak, hogy méltóan képviselték a kollégiumot.

Köszönöm Thomán Angéla tanárnőnek, Török György tanár úrnak az emlékezésen való részvételt, és a fényképezést.

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár
Bp., 2019.04.23.

A költészet napján névadónkra emlékeztünk

Dátum: 2019. április 16.
Tradíció és hagyományok nélkül gyökértelennek éreznénk magunkat.
Ezért is érezzük fontosnak, a kollégistáinkat megismertessük a közösségi összetartozást megalapozó közös értékekkel, nemzeti kultúránkkal, haza és szülőföld szeretetével.

Az irodalom, - a költészet nyelvén, a versek segítségével szólítottuk meg őket a Költészet Napján, melynek keretében névadónkra Váci Mihályra is emlékeztünk.

A kollégium 1983 - ban vette fel Váci Mihály nevét. Ezért is tartjuk fontosnak, immár 36. éve, hogy ápoljuk, Váci Mihály örökségét.
A megemlékezésen, Vígh János Márk több József Attila verset szavalt el, de Latinovics Zoltán – Váci Mihály: Valami nincs sehol című versét is meghallgattuk. Ferimann Dóra Váci Mihály kortársai által megfogalmazott gondolatokat tolmácsolta, míg Nagy Bettina szép hangjával varázsolta el a közönséget.

A megemlékezés részeként a rendelkezésünkre álló archív anyag és egy rövid PowerPointos ismertető segítségével ismertettük meg diákjainkkal Váci Mihály életútját, műveit, hogy miként élt, és alkotott.


Kiss Ágota, Suhajda Edit tanárnő

Budapest, 2019.04.15.

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews