Hajókirándulás a Dunán

Dátum: 2019. június 6.
A VMK-lépések éves programját hajókirándulással zártuk.

A MÜPA – Nemzeti Színház állomáson szálltunk hajóra, és a másfél órán át tartó hajóutunk az Árpád hídnál, a Népfürdő utcai megállónál ért véget.
Utazásunk során megcsodálhattuk Budapest történelmi látképét, természeti szépségeit.

Láttuk a fiatalok szórakozóhelyét: az A38-as hajót, a Bálna kulturális központot, egyetemeink (ELTE, BME, CORVINUS) épületeit, elénk tárult a Gellérthegy a Szabadság-szobor látványával, a Várkert Bazár mesés épülete, a fenséges Budavári Palota, az Országház világhírű épülete, amelyet e tanévben is, belülről is sikerült megismernünk.

Különleges érzés volt átutazni hídjaink alatt, közelről látni szépségüket.
Kirándulásunk a Margitsziget, és a hazai sport büszke épületének: a Duna Arénának a látványával zárult.

Köszönöm a közös utunkat tanulóinknak, kollégáimnak!

Poharánszki Magdolna
szervezőtanár

Budapest, 2019.05.27.

Ballagás 2019

Dátum: 2019. június 5.
„Ha az egész órát úgy betöltöd, hogy benne érték hatvan percnyi van,
minden kincsével bírod ezt a földet, s ami még több, ember vagy, fiam.”
(Joseph Rudyard Kipling)


BALLAGÁS – 2019. április 25.

Idén is elköszöntünk érettségi, vagy szakmai vizsgák előtt álló ballagó diákjainktól. Virággal, tortával, ünnepi vacsorával tiszteltük meg Őket.
A DÖK képviseletében Horváth Petra, a ballagók nevében Gila Gergő búcsúzott Debreczeni Zsuzsanna igazgatónő ünnepi beszédét megelőzően. A műsorban Nagy Bettina énekelt, akit Wéber Gábor tanár úr szintetizátoron kísért. A beszédeket Orsós Henrik fordította jelnyelvre.

Váci Mihály Emlékplakettet kaptak idén:
- Orsós Henrik
- Pethő Csaba
- Tolnai Ferenc

A kollégium pedagógusai és diákjai nevében ballagóinknak sikeres vizsgákat, boldog és szerencsés életet kívánunk!

VMK lépések

Dátum: 2019. május 7.


Díjazottjaink

Dátum: 2019. május 7.


Digitális témahét 2019

Dátum: 2019. április 24.
Diákjaink az idei tanévben is részt vehettek a Digitális témahét eseményein hétfőtől csütörtökig a kollégium könyvtárában 18 órától.

Az első előadást április 8-án Török György tanár úr, a fotóvegyész tartotta a HDR-ről, amely egy olyan képalkotási technológia, amely a régebbi fényképezési módszerekkel ellentétben nagyobb dinamikatartomány megjelenítését teszi lehetővé – azaz egy képen belül a világosabb és sötétebb területeket is meg lehet jeleníteni. Maga a HDR három angol szó rövidítése (high dynamic range), amelyet nagy dinamikatartományú képként lehet magyarra fordítani. A nagy dinamikatartományú képek teszik lehetővé, hogy a mai digitális fényképezőgépekkel is készíthessünk jó minőségű és élvezhető kültéri fotókat, amelyek a jelentősen eltérű fénysűrűségű területeket is élvezhetően jelenítik meg a számítógépes feldolgozás után. A tanár úr sok fotóval mutatta be, hogy ez a technológia hogyan működik, és milyen ismereteket igényel a fotós részéről. Megtudtuk, hogy manapság legalább három képből készítünk egyet. A legújabb televíziók is tudják már ezt.

A következő napon Lampert Péter tanár úr mutatta be gyakorlati példákkal, hogy miképpen épít okos otthont odahaza, és még az eszközök programozását is bemutatta egyszerű és könnyen érthető példákon. Megmutatta, hogy milyenek az intelligens otthont működtető eszközök, és láthattuk az egyszerű kockának látszó távirányítót, amelyet csak forgatni kellett, hogy lámpák kapcsolódjanak fel vagy le, vagy egy másik mozdulatra megszólalt a rádió.

A mozgásérzékelők tudják, hogy mikor megy be valaki a szobába, és ilyenkor a beprogramozott eszközöket vagy lámpákat üzembe helyezik, majd a személy távozása után automatikusan lekapcsolják azokat. Már csak ez energiatakarékossá teszi az okos otthonokat, hiszen nem tudjuk elfelejteni a lámpák lekapcsolását.

Például télen „maguktól” elzáródhatnak a függönyök, le- vagy felhúzódhatnak a redőnyök a beprogramozott feltételek meglétekor, hogy energiát takarítsanak meg lassítva a hő leszivárgását. Nyáron viszont hűtheti a lakást, ha a redőnyök maguktól leereszkednek a legerősebb napsütésben.

Sok más hasonló példát is hallottunk Lampert tanár úrtól, és egy olyan új technológiát ismerhettünk meg bemutatójakor, amelyről eddig legtöbbünk még nem is hallott.

A szerdai napon Szaló István tanár úr tartott egy foglalkozást, amelyben áttekintette a Microsoft Windows és Office történetét a Windows 3.1 1992-es magyarországi megjelenési dátumától. Azért választotta ezt az időpontot kiindulási pontként, mert ő személyesen ekkor találkozott ezzel a termékkel először egy számítógépes kiállításon a HUNGEXPÓN, és akkor még nem tudta, hogy milyen nagy hatása lesz a személyi számítógépeknek és a Windows operációs rendszernek a mindennapi életünkre az elkövetkező évtizedekben.

Szöghy Richárd tanuló is beszámolt arról, hogy ő miképpen éli meg a mindennapos számítógéphasználatot, és több Windows fejlesztést is említett.

A foglalkozás végén a tanulók egymás közt is átbeszélték a hallottakat, és új információkkal egészítették ki a foglalkozáson elhangzottakat.

A csütörtöki napon az internet biztonságról nézhettek meg egy filmet az érdeklődő tanulók.

Összefoglalva, az idei digitális témahét is érdekes volt számunkra, és új dolgokat tudhattunk meg a fényképezésről, az okos otthonokról, a PC és a Windows történetéről, valamint az internet biztonságról.

Becze Attila tanuló

<< Előző oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő oldal >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews